Framtidens energilösning är solcellslösningar

Du har säkert sneglat på alla dessa solpaneler som numer växer upp som svampar ur jorden. Numer finns det solpaneler på allt fler tak som ger energi åt hem och villor. Det tillkommer nu fler och fler produkter på marknaden som tillhandahåller solcellslösningar, inte bara för tak. I denna artikel berättar vi mer om framtidens energilösning, nämligen solcellslösningar.

Solceller – hur fungerar det?

Hur fungerar det egentligen med solceller? För att vi ska kunna slå fast att framtidens energilösning: solcellsanläggningar så är det värt att berätta lite mer om hur solceller fungerar egentligen. Solceller är ett system som omvandlar solens naturliga strålar till elektrisk energi. När solens strålar lyser på solcellens ovansida blir den negativt laddad och omvandlar undersidan till en positiv laddning. Denna positiva laddning kan användas i själva produkten eller ledas bort någon annanstans. När man kopplar ihop ett antal solceller med varandra så kallas det solpanel.

Produkter

Marknaden erbjuder nu allt fler produkter som har solcellslösning som sin drivkraft för att fungera. Exempelvis olika lampor i trädgården. Dessa hämtar och lagrar sin energi under dagen när solen står på himlen medan sedan under kvällen och natten lyser dessa lampor med hjälp av solenergin de alstrat under dagen.

Solcellsanläggningar

Det finns mängder med olika anläggningar där ett paket av produkten i fråga samt växelriktare och solceller ingår. Ett sådant exempel är för just tak där takpannorna är solpaneler och sedan ingår växelriktare och batteri. Oftast ingår även fästen och skenor för installation. Allt för att du ska kunna få ditt eget solpanelsystem till din villa eller ditt hem. Även om du vill göra det mesta själv så kan det i alla fall vara bra att räkna ut med hjälp av en så kallad solkalkylator hur mycket sol-el du skulle kunna erhålla från ditt tak. Beräkningen brukar göras utifrån ditt taks förutsättning med exempelvis läge och lutning.